Merhaba sevgili anne ve babalar;
Bebeğinizin kafa kemiklerinin birleşme noktaları arasındaki bağ dokudan oluşan bölgeye bıngıldak (fontanel) denir. Bebekler, kafalarındaki bu yumuşak noktalarla dünyaya gelir ve normal gelişim sürecinde genellikle hiçbir müdahaleye gerek kalmadan kendi kendilerine kapanırlar. Bebeğinizin bıngıldağının nabız gibi atması endişelenmenizi gerektirmez. Hatta bıngıldağın tutarlı atması, bebeğinizin kalbinin de normal olduğu anlamına gelebilir. Nazik oldukça bıngıldağa dokunmak konusunda da korkulacak herhangi bir durum söz konusu değildir.
Bıngıldaklar ne zaman kapanır?
Sevgili anne ve babalar;
Bebeklerin başında 6 adet bıngıldak olmakla beraber sadece ön ve arka olmak üzere iki tanesi elle fark edilebilir. Ön bıngıldak 18-24 ay civarında, arka bıngıldak ise bebeğinizin yaşamının ilk aylarında kapanır.
– Normalden çok büyük ya da beklenen zaman dilimi içinde kapanmayan bıngıldak da, tiroit bezinin yetersiz çalışması ve kemik gelişiminin yetersiz olması gibi durumlara işaret edebilir.
– Bıngıldakların normalden erken kapanması kraniyosinostoz gibi olağandışı kafatası gelişimi ve kafa şekli gibi durumlara yol açabilir.
– Ancak bıngıldak normalden erken kapandıysa da, altta yatan başka bir hastalık söz konusu değilse, baş büyümesi devam eder ve aylık baş çevresi büyümesi le takibi yeterlidir.
– Bıngıldak erken kapanması durumlarında da, baş çevresi normal büyümeye devam ediyor ve altta yatan bir hastalık yoksa D vitamini desteği kesinlikle kesilmemelidir.
Bıngıldak ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler:
– Bıngıldağın içe doğru hafif eğri yapması normal bir durumdur. Ancak bebeğin başının içine doğru çökmesi durumunda, genellikle sıvı kaybını işaret ettiği düşünülür. Bu da yeni doğan bir bebek için sağlıklı bir durum değildir.
Yeni doğan bir bebek şu durumlarda sıvı kaybı yaşayabilir;
* Yeterince süt emmez ya da formül süt içmez.
* Kusma, ishal ya da ateş nedeniyle su kaybı yaşayabilir.
* Bulunduğu ortam aşırı sıcak olabilir.
Sıvı kaybının belirtileri;
* Aşırı uyku hali,
* Ağız kuruluğu,
* Huzursuzluk,
* Yeterince idrar üretememek ve koyu renkli idrar
* Alacalı ve soğuk el ve ayaklar,
* Gözyaşı olmadan ağlamaktır.
– Bebek ağlarken bıngıldağın hafif kabarması bebekte yanlış giden bir duruma işaret etmez. Ne var ki; bebeğin ağlaması durduktan ve dinlenmeye geçtikten sonra da bıngıldağın kabarmaya devam etmesi ya da şişmesi, bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Şişmiş/kabarmış bir bıngıldak, kafa içinde su toplanması ve menenjit gibi durumlara işaret edebilir.
Sağlıklı günler dilerim
☎ 0507 688 53 80
☎ 0212 542 58 58